Rastlinski terarij je vrsta zaprtega ekosistema, ki ga ustvarjamo v majhni stekleni posodi ali loncu. V notranjosti terarija ustvarimo mikroklimo, ki omogoča rastlinam, da preživijo in uspevajo brez potrebe po posebni skrbi. To pomeni, da so rastlinski terariji lahko odlična izbira za ljudi, ki nimajo vrta ali želijo vnesti košček narave v svoj dom ali pisarno na bolj praktičen način.

Katere rastline so primerne za rastlinski terarij?

Rastlinski terarij je zanimiv način, kako ustvariti majhen ekosistem v zaprtem prostoru. Pri izbiri rastlin za terarij je pomembno upoštevati njihove potrebe po svetlobi, vlagi, temperaturi in prostoru. Spodaj je seznam nekaterih rastlin, ki so običajno primerne za rastlinske terarije:

 1. Mazus reptans (plazilski špajzek) – majhna in preprosta rastlina, primerna za terarije z nizkim svetlobnim vplivom.
 2. Fittonia (mozaikova rastlina) – okrasna rastlina z raznolikimi barvami listov, raje ima visoko vlažnost.
 3. Peperomia spp. (peperomije) – obstaja več vrst peperomij, ki so primerne za terarije, npr. Peperomia obtusifolia, Peperomia caperata, Peperomia rotundifolia.
 4. Selaginella spp. (zelena mahovnata praprotnica) – majhna praprotnica, ki daje terariju gozdni videz.
 5. Ficus pumila (plezajoča figa) – hitro rastoča rastlina, ki se lahko razprostira po tleh terarija ali pleza po stenah.
 6. Episcia spp. (epicije) – čudovite rastline z vzorčastimi listi, ki raje rastejo v senčnih pogojih.
 7. Bromelije – majhne bromelije so primerne za terarije in dodajo eksotičen videz.
 8. Pilea glauca (srebrni drevesnik) – majhna rastlina z drobnimi srebrnimi listi.
 9. Hoya carnosa (voščenka) – sočna rastlina z voskastimi listi, ki ima lepe cvetove.
 10. Dracaena spp. (zmajevina) – nekatere vrste dracaene so primerne za manjše terarije z dovolj svetlobe.
 11. Nephrolepis exaltata (navadni šmarniček) – priljubljena praprot, ki se dobro znajde v vlažnih terarijih.
 12. Maranta leuconeura (mavrična rastlina) – privlačne rastline z zanimivimi vzorci listov.

In mnoge druge. Več izveš na moji delavnici izdelave terarijev 🙂

Pri izbiri rastlin za terarij se posvetujte tudi z lokalnimi vrtnarji ali botaničnimi vrtovi, da boste zagotovili, da so rastline primerne za razmere v terariju. Prav tako je pomembno upoštevati, da nekatere rastline lahko postanejo prevelike za terarij, zato jih boste morda morali obrezovati ali presajati, ko rastejo.

Kaj moram upoštevati pri izdelavi rastlinskega terarija?

Tukaj je nekaj pomembnih stvari, ki jih je treba upoštevati pri vzdrževanju rastlinskega terarija:

 1. Izbor terarija: Izberite ustrezno velik terarij, ki ustreza potrebam rastlin. Premajhen terarij lahko omeji rast in razvoj rastlin, medtem ko prevelik terarij lahko težje vzdržujemo stabilne pogoje.
 2. Svetloba: Večina rastlin v terariju potrebuje dovolj svetlobe za fotosintezo. Razmislite o postavitvi terarija na mesto s posredno svetlobo, da preprečite, da bi rastline bile izpostavljene neposredni sončni svetlobi, ki lahko povzroči opekline.
 3. Vlaga: Mnoge rastline v terariju zahtevajo visoko vlažnost. Poskrbite za redno zalivanje rastlin in po potrebi uporabite vlažilce zraka.
 4. Drenaža: Zagotovite dobro drenažo, da preprečite zastajanje vode, kar lahko povzroči gnitje korenin rastlin.
 5. Substrat: Uporabite ustrezno vrsto substrata glede na potrebe rastlin. Nekatere rastline potrebujejo substrat z dobrim zadrževanjem vlage, druge pa potrebujejo substrat, ki dobro odvaja vodo.
 6. Temperatura: Rastline imajo različne temperature, pri katerih najbolje uspevajo. Poskrbite, da bodo pogoji temperature v terariju ustrezni za izbrane rastline.
 7. Gnojenje: Nekatere rastline v terariju lahko koristijo od občasnega gnojenja. Uporabljajte blage in razredčene gnojila ter upoštevajte navodila za uporabo.
 8. Redno vzdrževanje: Občasno preverite rastline, da se prepričate, ali so zdrave in brez škodljivcev. Pravočasno odstranite odmrle ali poškodovane liste.
 9. Izbira kompatibilnih rastlin: Izberite rastline, ki imajo podobne potrebe po vlagi, svetlobi in temperaturi, da se bodo med seboj dobro ujemale.
 10. Rastlinska kombinacija: Razmislite o raznoliki izbiri rastlin, ki bodo tvorile privlačen in harmoničen videz terarija.
 11. Pravilno obrezovanje: Obrezovanje rastlin, ki rastejo preveč, je pomembno za ohranjanje primernih dimenzij in oblike terarija.
 12. Preventiva škodljivcev: Redno preverjajte rastline na znake škodljivcev, da boste lahko pravočasno ukrepali, če se pojavi težava.

S pravilno skrbjo in pozornostjo boste lahko ustvarili čudovit rastlinski terarij, ki bo zadovoljil tako potrebe rastlin kot tudi vaše estetske želje. Sledi mojim družbenim omrežjem, da boš vedno na tekočem.