Kupili ste rastlinski terarij. In kaj sedaj?

Seveda prvo kot prvo, čestitam, vaš bivalni prostor ne bo več nikoli enak, kajti sedaj je bogatejši za živ dekor, ki se zaliva sam. Bravo! Vsak rastlinski terarij, ki ga dobite od Ville of Plants, je star več kot 3 tedne, to je faza faza, ki ji jaz rad pravim, inkubacija, kajti v tem času terarij na polno zaživi in se ravno prav ”prime”.

Tak terarij, je tudi zalit in ga v večini primerov ni potrebno zalivati več tednov, včasih mesecev. Vendar je kljub temu potrebno paziti, da se kaj ne zalomi ali zlomi, hahaha.

V nadaljevanju vam bom predstavil 5 ključnih točk na katere morate biti nujno pozorni, ko postanete lastnik rastlinskega terarija Ville of Plants.

  1. Lega: Terarija nikoli ne postavljajte na direktno sonce, ker se vam bodo rastline dobesedno skuhale. To drži tudi za bližino vročega radiatorja. Prav tako pa ga nikoli ne postavljajte v temen prostor, ker vsi vemo, da rastline za dober razvoj potrebujejo svetlobo. Ja, tudi te v terariju.
  2. Ali mora terarij biti zaprt?: Moj odgovor je da. Vsa poanta v terariju je ta, da je zaprt, ker si s tem ustvari svoj ekosistem in ravno ta pokrov omogoča, da voda kroži in ga zaliva.
  3. Čiščenje: Terarij lahko čistite tako znotraj kot zunaj. Zunaj pobrišete prah, znotraj pa odstranite kakšne alge ali odtise od odmrlih rastlin. In ja, včasih bodo kakšni listi odpadli, narava pač, ampak to je prej prednost kot pa panika, ker je v odmrlih listih, ki jih prebavijo mikroorganizmi lahko precej hranil, ki jih rastline uporabijo za svoj razvoj.
  4. Zalivanje: Terarij zalivamo na zelo redka obdobja. Najboljši indikator je takrat, ko opazimo, da zemlja v stiku s steklom ne pušča mokrih odtisov.
  5. Koliko vode?: To je odvisno od velikosti terarija. V majhne terarije vlijemo do 0,2 dcl vode, v srednje terarije 0,5 – 1dcl vode, v velike terarije pa do 1,5 dcl vode. Več kot to ni priporočljivo, ker je substrat sestavljen iz takih komponent, ki zadržujejo raven vlage na dolgi rok.

Brez skrbi. Rastlinski terariji so primerni tako za začetnike kot za botanične eksperte in če ga uspešno vzgoji še tako demotiviran rastlinoljub, ga lahko tudi vi. Vse kar je potrebno upoštevati so res kratka in jasna navodila in terarij bo veselo rastel veliko let. Sledi mojim družbenim omrežjem, da boš vedno na tekočem.

Tisti, ki ste to prebrali do konca vas za nagrado čaka koda 𝐇𝐕𝐀𝐋𝐀𝟏𝟎, s katero lahko pridobite 10% popust na vaš nakup