Kaj je rastlinski terarij in zakaj je tako poseben?

Rastlinski terarij je postavljen v steklene posode, pokrite s plutnim ali steklenim pokrovom, v katere posadim tropske rastline.

Posebnost rastlinskega terarija je, da ga ne zalivamo, pršimo ga zgolj na redka obdobja, ki včasih nanesejo tudi po več mesecev. Ja, prav ste slišali, več mesecev. Ob upoštevanju nasvetov za vzdrževanje lahko rastline ob minimalni oskrbi rastejo več let.

DSC_0150

Kako deluje rastlinski terarij?

Tudi rastlinski terarij ima svoje potrebe, kljub temu, da so te minimalistične. V nadaljevanju so opisana navodila z upoštevanjem katerih bo rastlinski terarij vaš dom krasil kar nekaj let.

Postavitev

Rastlinskega terarija nikoli ne postavljamo na direktno sončno svetlobo ali temačen prostor.

Rastline v rastlinskem terariju imajo rade zmerno svetlobo. Če so vaša okna na južni strani, terarij postavite v notranjost prostora, če pa na severni strani, ga lahko postavite bližje oknu.

Zalivanje

Rastlinski terarij načeloma pršimo po površju na vsakih pet tednov oziroma takrat ko opazimo, da se steklo več ne rosi ali, ko opazite, da prst ob stiku s steklom več ne daje občutka vlažnosti. Za pršenje in zalivanje vedno uporabljamo izvirsko vodo, deževnico ali destilirano vodo.

Temperatura

Rastline v rastlinskem terariju bodo srečne in zdrave, če zunanje okolje postavitve ne bo presegalo več kot 25 in manj kot 15 stopinj celzija.

Rastline

Rastline v rastlinskem terariju imajo tropske lastnosti in so navajene na vlažno in tropsko okolje.

Posajene so v organsko kakovostno prst, ki je sestavljena iz kokosovih vlaken z dodatkom vulkanske prsti, šote in deževnikovega humusa, kar rastlinam omogoča idealno zračnost in pretočnost obenem pa idealne pogoje za zdravo rast in razvoj.