Kaj je rastlinski terarij in zakaj je tako poseben?

Rastlinski terarij predstavljajo rastline zaprte v steklene posode, ki tvorijo edinstveni miniaturni ekosistem.  Rastlinski terarij se zelo redko zaliva in odpira, prav tako pa je pomembno, kam ga postavimo. 

Posebnost rastlinskega terarija je, da ga ne zalivamo, pršimo ga zgolj na redka obdobja, ki včasih nanesejo tudi po več mesecev. Ja, prav ste slišali, več mesecev. Ob upoštevanju nasvetov za vzdrževanje lahko rastline ob minimalni oskrbi rastejo več let.

Si za, da začneš svojo novo zgodbo z Rastlinskimi Terariji Ville of Plants? Klikni tukaj, obišči trgovino in si privošči nekaj zase ali za svoje najbližje.

 

 

Kako skrbim za rastlinski terarij?

Tudi rastlinski terarij ima svoje potrebe, kljub temu, da so te resnično minimalne. V nadaljevanju so opisana kratka navodila in smernice z upoštevanjem katerih bo rastlinski terarij vaš dom krasil kar nekaj let. Brez skrbi, nismo v šoli, ob tem boste uživali in opazovali kako se rastlinski terarij razvija z minimalno oskrbo. 

Kaj pa storimo, ko se terarij razraste? Določene dele rastlin odrežete in odstranite iz terarija. Te lahko posadite v isti ali drug terarij. Terarij pa lahko pripeljete tudi k meni in ga uredim jaz. Podrobnejša navodila pa najdete v nadaljevanju … 

Rastlinski terarij špricar

Postavitev

Rastlinskega terarija nikoli ne postavljamo na direktno sončno svetlobo ali temačen prostor. Rastline v rastlinskem terariju imajo rade zmerno svetlobo. Če so vaša okna na južni strani, terarij postavite v notranjost prostora, če pa na severni strani, ga lahko postavite bližje oknu.

Zalivanje

V osnovi rastlinske terarije zalivamo takrat, ko opazite, da substrat ob stiku s steklom več ne daje t.i. mokrega odtisa. Slednje je odvisno predvsem od tega kakšen pokrov ima rastlinski terarij.

Tisti s plutnimi zamaški držijo vlago znotraj posode dlje časa do tistih s steklenimi pokrovi, zato je te potrebno preverjati večkrat na leto. Za pršenje in zalivanje vedno uporabljamo izvirsko vodo, deževnico ali destilirano vodo.
In količina vode?
- V majhne terarije vlijemo do 0,2 dcl vode
- V srednje terarije med 0,5 - 1 dcl vode
- V velike terarije do 1,5 dcl vode

Več kot to ni priporočljivo.

Temperatura

Rastline v rastlinskem terariju bodo srečne in zdrave, če zunanje okolje postavitve ne bo presegalo več kot 25 in manj kot 15 stopinj celzija.

Rastline

Rastline v rastlinskem terariju imajo tropske lastnosti in obožujejo okolje, ki jim ga nudi rastlinski terarij. Posajene so v organsko kakovostno prst, ki je sestavljena iz kokosovih vlaken z dodatkom vulkanske prsti, šote in deževnikovega humusa, kar rastlinam omogoča idealno zračnost in pretočnost obenem pa idealne pogoje za zdravo rast in razvoj.

O Ville of Plants

Sem Dašo. Z izdelavo rastlinskih terarijev sem se začel ukvarjati pred slabimi petimi leti. Rastline in narava sta me zanimali že od otroštva in ravno to je botrovalo tudi k temu, da sem se hotel vpisati na študij biologije v Ljubljani.

Pot me je na koncu zanesla na Ekonomsko fakulteto, kar se je na koncu izkazalo za odlično rešitev, ker sem s tem pridobil veliko znanja na področju podjetništva in splošne ekonomije. Skozi študijska leta sem sicer iskal pot kako povezati podjetništvo z mojo strastjo, zato sem delal na veliko projektih, ki so dobili svoje začetke ampak jih nekako nisem uspel realizirati, vse dokler nisem našel strani Ameriške ustvarjalke terarijev in se v to dobesedno zaljubil. Ta ljubezen traja še danes in upam, da bom iz tega nekoč lahko naredil nekaj večjega. S pomočjo moje partnerkestaršev in prijateljev sem že sedaj naredil kar nekaj velikih korakov, žogica je pa sedaj na moji strani, da jo zalučam v tisto pravo smer.

Od prvega do zadnjega terarija je minilo kar nekaj žuljev, znoja in let ampak sem ”gural” in ”guram” še naprej, dokler ne bo vse popolno in tipi-topi. Vedno se rad pošalim, da je terarij primeren tudi za tiste, ki jim umrejo še kaktusi. Zakaj? Ker je s terarijem zelo malo dela. Kot že povedano se zaliva sam, vseeno pa je potrebno upoštevati navodila, da ga ne zalijemo preveč ali premalo, da se pobriše steklo tako znotraj kot zunaj in da ima pravilno postavitev, npr. izpostavljenost direktni sončni svetlobi pomeni ”THE END”.

Moja velika želja je seveda odprtje svojega terarijskega showrooma, kjer bi ponujal resnično unikatne izdelke, ampak zato bo potrebno še veliko truda in dela. Kot rad pravim, počasi se daleč pride, le verjeti moraš vase in v svoj produkt, takrat je uspeh zagotovljen.

Sledi mojim družbenim omrežjem, da boš vedno na tekočem.

Rastlinski Terariji